2

Zajišťování výživy

 

Procvič si znalost běžných pojmů.

Přírodním zdrojem, který člověk využívá z živé přírody, jsou různé rostliny, živočichové, houby i mikroorganismy.

Jak se správně označuje cílevědomé ošetřování rostlin a hospodářských zvířat?

Doplň slova:  rostlin,  hospodářských zvířat

Pod které společné označení je možno tyto činnosti zahrnout?

Napiš k uvedeným přírodním zdrojům názvy částí, které se využívají pro lidskou výživu a uveď příklady výrobků – potravin.

Potom napiš název zaměstnání, které přírodní zdroj zajišťuje a název místa, kde se přírodní zdroj získává.

přírodní zdroj:

suroviny pro výživu - zdroje:

výrobky – potravina

zaměstnání

místo

Pšenice obecná:

Brambor obecný

Jabloň obecná

Řepka olejka

Žito seté

  Hrách setý

Mrkev obecná

Tur domácí

Kur domácí

Králík domácí

Prase domácí

Ovce domácí

Koza domácí

Kapr obecný

Včela medonosná

Vypiš z tabulky ty části přírodních zdrojů, které se běžně mohou využít přímo jako potravina – v syrovém stavu :
Uveď příklady potravin, které se obvykle využívají po tepelné či jiné úpravě – a proč?

Jak se označuje průmysl, kde se upravují další potraviny?
Uveď názvy míst pro zpracování mléka, obilí, masa:
Jak se získá rostlinný olej ze semen?
Připomeň si, proč musíme jíst - co nám výživa zajišťuje:
Jak u nás lidé mohou získávat houby?

Jak se získávají látky používané v lécích? 

Jak se jmenuje průmysl, který zpracovává léky?
Jak můžeš v lékárně získat běžně neprodávané léky?
Uveď příklad výrobku, který můžeš v lékárně dostat bez lékařského předpisu:

11