20

Od pravěku ke starověku

Sleduj postupně informace a odpovídej na otázky.

Kolem roku 5000 př.n.l. se v oblasti Blízkého Východu začala používat měď. Informace o používání mědi se z oblasti Blízkého Východu šířilo podél řek a v Evropě se tato novinka začala využívat o něco později - kolem roku 4 200 př. n.l.

Připomeň si, kdy se začala používat měď v oblasti Blízkého Východu:
Jak dlouho přibližně trvalo rozšíření znalosti o využívání mědi z Blízkého Východu do střední Evropy?

Měď se i ve střední Evropě začala využívat pro výrobu nástrojů, zbraní a ozdob. A spolu s tím se rozvíjel obchod – nejprve výměna věcí. Na různých místech se rozvíjela různá výroba nástrojů, keramiky, oděvů , která se dnes označuje podle místa objevů při vykopávkách jako různé kultury.

Prohlédni si, jak vypadaly nádoby různých kultur té doby - podle zájmu se o nich na internetu můžeš dozvědět víc. 

                                                                  KULTURY

Autor: Jaroslav Palliardi – Palliardi, J. (1897) Die neolitischen Ansiedelungen mit bemalter Keramik in Mähren und in Niederösterreich. - Mittheilungen d. Praehistorschen Commission d. keiserlichen Akademie d. Wissenscheften in Wien, I Band, Nro. 4, 237-264. - (This is the exact copy taken from book Čižmář Z. (ed.) (2008) Źivot a smrt v mladší době kamenné.), Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4752900
Autor: Zde – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58609478
Autor: Nordisk familjebok – Nordisk familjebok (1917), vol.26, Till art. Stenålder. II. [1], Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=558180

          moravská malovaná                                        šňůrová                                                 nálevkoviá

Čím se například výrobky lišily?

Toto přechodné „měděné“ období se řadí ještě k době kamenné a trvalo přibližně 2 000let.  Bylo spojeno s budováním hradišť na vyvýšených místech, zdokonalováním nástrojů a s dělbou práce.

Porovnej tehdejší změny za 2000let se změnami za posledních 2000 let. Čím se nápadně liší?

Po přechodné době používání mědi se v Mezopotámii kolem roku 3500 př.n.l. už rozvíjela doba bronzová, která představuje první období starověku.

Co je bronz ? Nevíš –li zjisti.
Jaké vlastnosti má v porovnání s mědí?

V  době bronzové (možná i dříve) proběhla domestikace kočky domácí.

Jaký význam měla kočka pro lidi?

Uskutečnila se domestikace i dalších užitkových živočichů – slepic a kachen.

Co tito živočichové lidem poskytují?

V té době v těchto starověkých státech vznikaly také velké stavby, které dokládají jejich vysokou technickou i organizační vyspělost.

Jak se jmenují nejvýznamnější stavby v Egyptě, které začaly vznikat a postupně přibývaly v následujících více než tisíci letech?

Z archeologických nálezů z Egypta  a z Mezopotámie už z doby kolem 3000 let př. n.l. jsou výjimečně známy nejen bronzové, ale  i železné předměty.

Kolem roku 1500 př. n.l.pak  používání železa začali rozšiřovat Chetité -  a od 12.  století př.n.l. se v této vyspělé starověké oblasti a následně i v Evropě  a ve starověkém  Řecku se hovoří o době železné. 

Podívej se na mapu, kde se rozkládaly tehdejší nejvyspělejší  nám nejbližší státy

 

Egypt
Sýrie = část Mezopotámie
Řecko
Chetité
Který stát převážně leží v oblasti dávné říše Chetitů nyní?

11