Typ: Ukol
42644:Hospodaření s vodou
Hospodaření s vodou
Vodohospodáři nesledují pouze kolik vody, jaká a kde je k dispozici, ale zjišťují také, jak se voda musí upravovat, přivádět ke spotřebě a jak se musí odvádět použitá voda.
Při využívání vody v průmyslu je důležitá její kvalita, zejména její tvrdost.
Tvrdost vody vyjadřuje, kolik je ve vodě rozpuštěných minerálních látek, hlavně CaO a MgO.
Nejdůležitější pro každého je voda pitná.
Pitná voda musí odpovídat hygienickým limitům. Ve speciálních zařízeních (hygienických stanicích) se v pitné vodě hodnotí obsah látek (zejména sloučenin dusíku, některých kovů a zbytků pesticidů), množství bakterií, barva, chuť, pach apod. podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví.
Příliš velké množství sloučenin dusíku ve vodě je nebezpečné zejména pro malé děti – u kojenců může taková voda vyvolat i smrt, protože se vlivem sloučenin dusíku rozkládá červené krevní barvivo (hemoglobin).
Připomeň si, co je eutrofizace – vysvětli:
Voda je nezbytná pro všechny oblasti života společnosti.
Prohlédni graf a napiš k jednotlivým jeho částem příklady, k čemu se v dané oblasti voda využívá:
Energetika – 40% vody:
Veřejné vodovody - 38% vody:
Průmysl - 16 % vody :
Zemědělství 3% vody :
Ostatní 3% vody:
Proč myslíš, že je pro průmysl důležité sledovat tvrdost vody?
A jaká musí být voda používaná v zemědělství
- při chovu zvířat?
- při pěstování rostlin?