11

GMO potraviny

 

Přečti si stručné informace o GMO a pak vyjádři svůj názor. 

V poslední době se při šlechtění využívají i nové způsoby, při kterých se přímo různě upravují a mění chromozomy v buněčném jádru. Vznikají tak zvané geneticky modifikované organismy, které se označují zkratkou GMO.

Prvními prodávanými geneticky modifikovanými organismy byly akvarijní rybky různé barvy.

Autor: www.glofish.com – http://www.glofish.com/images/glofish_005.jpg, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1820953

V posledním desetiletí minulého století se  geneticky modifikované (GM)  čili transgenní zemědělské rostliny začaly v některých částech světa využívat.

Mají obvykle vyšší výnosy, odolávají  některým svým škůdcům,  některým nemocem a  dalším nepříznivým vlivům z okolí.  Snížení množství využívaných pesticidů  při jejich pěstování je výhodné i z ekonomických hledisek, což  má význam i pro snižování hladu zejména v chudých oblastech světa. V některých státech se proto takové transgenní zemědělské rostliny pěstují již ve značné míře.

Jinde  jsou  však zemědělci velmi opatrní při jejich zavádění, protože jiné výzkumy naopak před těmito GM (tj. transgenními) organismy varují , a to zejména z  dlouhodobého hlediska.

Upozorňují na možnosti postupného hromadění škodlivých vlivů na zdraví lidí  (například na výskyt  rakoviny) a  na biologickou rovnováhu v přírodě . Upozorňují, že vážné negativní  vlivy na zdraví a přírodu se i v minulosti, např. při zavádění biocidů do zemědělské praxe,  také začaly projevovat až po delší době a je tedy potřebná předběžná opatrnost.

Mnozí také připomínají, že řadu výzkumů podporujících GMO financují velké výrobní společnosti, které mají zájem hlavně na zisku.

GMO mají proto dosud větší zastoupení jen v některých zemích.

VK - from https://slideplayer.cz/slide/2436272/
Sestav si nejprve z uvedených hodnot 2 grafy, napiš, co znázorňují a vlož je sem:
Ve kterých státech se GMO používají nejvíc?
Které GM rostliny se nejčastěji pěstují?
Které z těchto rostlin se obvykle používají také jako potraviny:

PRO ZÁJEMCE:

Prohlédni si přehled rozšíření nejběžněji pěstovaných GM rostlin ve světě v roce 2011.

Zdroj: http://eatdrinkbetter.com/2012/02/18/global-map-of-genetically-modified-crops/

Zjisti české názvy čtyř nejběžnějších hospodářských plodin, které jsou v uvedeném grafu – a odpověz na otázky:

cotton –                                                                          maize  -  

potato  -                                                                       soybean  – 

Ve kterých pěti státech se GM zemědělské plodiny pěstují nejvíce – uveď je v pořadí od největšího producenta: 

Na které GM plodiny se začalo zemědělství ve světě hlavně zaměřovat?  Uveď 3 nejběžnější: 

Prohlédni si mapu z roku 2015, která ukazuje, že v mnoha státech na světě je povinnost označovat potraviny, které jsou připraveny z GMO (na mapě označeny zelenou barvou).

 Toto opatření nechává na rozhodnutí občanů, zda si takové potraviny koupí. V některých (dokonce chudých) zemích (červeně označené) je od roku 2015 naopak zákaz jejich dovozu.  

Je taková povinnost označování GMO u největšího producenta? 

Heaviside glow / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0;  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Genetically_Engineered_%28GE%29_Food_labeling_laws_map_2.png

Přečti si, jak je to v EU. V EU jsou zákony omezující pěstování těchto rostlin a v mnoha státech jsou GMO zcela zakázány.  Prohlédni si následující mapku.

Zeleně jsou na ní označeny celé státy, nebo jejich oblasti, kde se GMplodiny nepěstují; (místa jsou podle různých dohod – buď celých států, nebo některých oblastí).

Napiš příklady tří států v EU, kde se GMO vůbec nevyužívají: 

https://thenatureandi.files.wordpress.com/2012/10/eu_map_0912.png

A jak je to u nás?

U nás se začala pěstovat GM kukuřice, ale v posledních letech zemědělci spíše od jejího pěstování ustupují. Pokud se GMO používá k výrobě potravin, má to být na potravinách označeno. Odpovědností za tuto oblast je pověřeno MŽP.

Do EU se však dováží značné množství geneticky modifikované sóji ke krmení hospodářských zvířat a zčásti se tyto rostliny využívají např. při výrobě rostlinného oleje.

Zjisti při nákupu balených potravin, jestli je na nich uvedeno, že obsahují (či neobsahují) GMO. Moje zkušenost:
Jaký je tvůj názor na využívání GMO? Jsi spíše pro jejich používání, nebo proti? Zdůvodni.
Zjisti názory ostatních a urči, co převažuje a z jakých důvodů?

11