26

Vzácné kovy v současnosti 

 

Každý ví, že zlato je vzácný kov a že ho lidé jako vzácný pro šperky, mince apod. používají odedávna. Pro nové věci a nové technologie v současnosti má velký význam nejen zlato, ale i některé dříve málo známé prvky. Pro výrobu počítačů , komunikační techniky a mnohé nové technologie se kromě zlata využívají  tzv. platinové kovy.

Vyhledej  a připiš ke jménům těchto prvků jejich značky v periodické soustavě.

Ruthenium , Rhodium , Paladium , Osmium , Iridium , Platina

A jsou to i další prvky, jejichž jména jsou dosud téměř neznámá.

Vyhledej postavení následujících prvků v periodické soustavě,  napiš  jejich chemické značky a přečti si o jejich možném využití v současné době.

Indium        Gallium     ,      Germanium            Tantal       

- používají se při výrobě mobilů, počítačů, televizorů, laserové techniky apod.

Titan        - používá se v kosmických a leteckých technologiích.

Můžeš si zkusit vyhledat na internetu, který z těcho prvků se vyskytuje i v Krušných Horách:

Nové využití mají také prvky, které  patří mezi tzv. vzácné zeminy jako prvky Skandium, Ytrium , Lanthan a řada následujících  (tzv. lanthanoidů). Vzácné jsou zejména proto, že  jsou v prostředí velmi rozptýlené.

Doplňuj chemické značky k uvedeným příkladům:

Yttrium () je důležité pro výrobu barevných obrazovek TV.

Lanthan      (),       neodym    ()     a     ytterbium   () se  používají v laserové technice, v lékařských scannerech, v hybridních automobilech,

Yterbium   a   terbium  ()   se používají do úsporných žárovek,

neodym také do sluchátek chytrých telefonů,

terbium a europium ()   do LCD displejů  apod.

Umíš si představit, co znamenají jednotlivé  uvedené způsoby využívání prvků, které se v poslední době dostávají do centra pozornosti? Jestliže Ti je některý způsob využití  neznámý (scanner, laser  a pod.), vyhledej o něm informaci. 

 Těžba prvků vzácných zemin bývá spojena s používáním žíravin a toxických látek a naleziště bývají provázena i radioaktivními látkami.                    

Prohlédni si příklad  souhrnného grafu ukazující přibližné známé zdroje těchto prvků na světě v roce 2011. V mnoha místech světa jsou  však dosud zásoby dnes vzácných prvků neznámé.

Napiš podle grafu pořadí zemí a odhadovaná % vzácných zemin v nich  v roce 2011:

stát

% zásob vzácných zemin

  

 

 

 

Myslíš, že uvedené údaje jsou definitivní? Vysvětli svůj názor. Pokus se zjistit současné odhady zásob vzácných zemin a porovnej odhady v roce 2011 a nyní. Zjištěnou informaci vlož sem:

Uvaž,

- proč je důležitá spolupráce mezi státy na světě i v této oblasti?  

- proč je velmi důležité odevzdávat nepoužívané mobily, Tv přístroje, opotřebovanou výpočetní techniku apod do tříděného sběru?   

Úkol pro zájemce:

Vyber si některý z jmenovaných  málo známých prvků a zjisti o něm více informací – a informace si zpracuj a vlož sem. Potom porovnej získané informace s ostatními.


11