Typ: Ukol
40706:Sůl kamenná
Sůl kamenná
Jedním z nejznámějších nerostů je sůl kamenná čili kuchyňská.
Položíme si tři důležité otázky:
Kde se tato látka vyskytuje, že ji všichni tak známe?
Jaké má vlastnosti?
A proč a kolik ji potřebujeme i pro své zdraví?
Kde se v přírodě vyskytuje sůl?
V mořích je rozpuštěno výrazně nejvíce NaCl, daleko méně je v něm např. sloučenin draslíku a hořčíku. Udává se, že v mořích, i když často v nepatrném množství, je téměř 80 prvků. Salinita (slanost) moří způsobená NaCl se obvykle udává v promile (0/00) - tj. v počtu g soli v 1 litru vody. Salinita v jednotlivých místech se liší. Nízká je např. v Baltickém moři (v Botnickém zálivu jen okolo 4 0/00), nejvyšší je v Mrtvém moři (okolo 330 0/00).
Průměrně je salinita okolo 36 0/00. Co to znamená?
Porovnej salinitu ve Středozemním moři a v Atlantickém oceánu. Kde je vyšší?
Uvaž, jak ovlivňují salinitu moří velké řeky a jak se jmenuje voda v jejich ústí?
Jak se dá získávat NaCl v oblastech, kde je vysoká salinita mořské vody?
Ve kterých oblastech se takto dá sůl získávat? Uveď příklad:
My sůl dovážíme z míst, kde se dobývá v solných dolech.
Podzemní zásoby soli vznikly v dávných dobách vypařením pravěkých moří a následnými geologickými ději se dostaly až do značných hloubek pod zemský povrch.
Prohlédni si obrázek ze solného dolu:
Sůl NaCl je pro náš život nezbytná.
Jak můžeš zjistit příklad země, ze které se k nám dováží sůl pro používání v kuchyni bez použití internetu a odborné literatury?
Odkud se tedy nám sůl dováží?
NaCl v pevném stavu tvoří různě velké krychlové krystaly, ve kterých se pravidelně střídají atomy sodíku (Na) a chloru(Cl).
Při rozpuštění soli ve vodě se krystalky NaCl rozpadají, rozpadají se krystalové mřížky a molekuly soli disociují na ionty Na + a Cl- a podobně disociují i molekuly vody H2O na 2H+a OH- , takže sůl ovlivňuje i jeich množství.
Vyber a doplň chybějící slovo a písmeno v následující větě: kyselé zásadité OH- Cl- Na + H+
V naší trávící soustavě se tak vlivem soli kuchyňské vytváří v žaludku prostředí s ionty a nezbytné pro trávení bílkovin.
Kuchyňská sůl bývá obvykle jodovaná, takže jejím prostřednictvím se do našeho těla dostává také jód, který je velmi důležitý pro fungování naší štítné žlázy. Nedostatek iontů Na+vede ke křečím svalů a může být rovněž nebezpečné životu.
Kolik soli kuchyňské denně potřebujeme? Zatrhni, co je správné:
Děti potřebují ještě méně – a měli bychom vždy počítat, že poměrně dost soli získáváme v různých kupovaných jídlech v průběhu dne a nezapomenout, že nadbytek soli v potravě je naopak velmi škodlivý – vede ke zvýšenému krevnímu tlaku až k srdečnímu selhání.
Sůl je také výborné konzervační činidlo. Zjisti, kolik soli je např. v různé konzervované zelenině. Uveď příklad:
Zjisti, proč se musí toto používání soli omezovat?
A velký význam má i v chemickém průmyslu: uveď příklady nejmén tří sloučenin, k jejichž výrobě se používá: