22

Živiny v naší potravě

Dostávají se do našeho těla pouze živiny jako jsou cukry, tuky a bílkoviny?

Uveď příklady dalších tří skupin látek, které jsou pro zdravou výživu nezbytné.

Proč jsou pro zdraví důležité tyto látky? Nevíš –li zjisti na internetu – např. na adrese lidská výživa.

Uveď vždy také příklady potravy, které tyto látky dodávají do našeho těla:

Důležité látky v potravě

  Příklady potravin

význam

Vláknina

Vitaminy

Minerální látky

Co je také nedílnou součástí lidské potravy?
Jak ji přijímáme?

Připomeň si, jakého původu jsou naše potraviny – kde se získávají.

Co jsou průmyslová hnojiva a k čemu se používají?
Které prvky hlavně obsahují? Napiš jejich chemické značky:

Často kromě toho obsahují i různé nečistoty, které se z půdy dostávají do potravy – např. kadmium.

Zjisti, jaká zdravotní rizika jsou spojená s kadmiem. Které orgány našeho těla nejvíce ohrožuje a co znamená, že je kumulativní?
Co jsou PESTICIDY?
Jak se tyto látky mohou dostávat do půdy a do vody?
K čemu se asi používají ve velkochovech hospodářských zvířat ANTIBIOTIKA?

V potravinách i ve vodě mohou zůstávat zbytky (rezidua) z těchto nebezpečných látek.

Cizorodé (uměle vyrobené) látky využívané v zemědělství se v přírodě rozkládají různou rychlostí. Některé se po krátkém čase rozloží na méně škodlivé až neškodné látky, jiné v prostředí setrvávají dlouho.

Uvaž, které zbytky látek se mohou dostávat spíše do potravy?

Rozkládají se cizorodé látky v potravních řetězcích stejně jako látky přírodní?


Prohlédni si potravní pyramidu a připomeň si, kde stojí člověk v potravních řetězcích.

Doplň k potravní pyramidě označení:

producenti
konzumenti 1. ř.
konzumenti 2. ř.
Kde se takové cizorodé látky z potravin nahromadí v potravních vztazích nejvíce?

Je přítomnost cizorodých látek v potravě pro člověka zdravá?

Některé pesticidy a další chemické látky (např. DDT) jsou u nás zakázané. Ale i  všechny  povolené cizorodé látky je třeba využívat v co nejmenším množství. Zbytky (rezidua) různých látek v potravinách se musí sledovat, aby takové látky co nejméně působily na zdraví.


11