Typ: Ukol
20340:Živiny v naší potravě
Živiny v naší potravě
Dostávají se do našeho těla pouze živiny jako jsou cukry, tuky a bílkoviny?
Proč jsou pro zdraví důležité tyto látky? Nevíš –li zjisti na internetu – např. na adrese lidská výživa.
Uveď vždy také příklady potravy, které tyto látky dodávají do našeho těla:
Důležité látky v potravě |
Příklady potravin |
význam |
Vláknina |
|
|
Vitaminy |
|
|
Minerální látky |
|
|
Připomeň si, jakého původu jsou naše potraviny – kde se získávají.
Často kromě toho obsahují i různé nečistoty, které se z půdy dostávají do potravy – např. kadmium.
V potravinách i ve vodě mohou zůstávat zbytky (rezidua) z těchto nebezpečných látek.
Cizorodé (uměle vyrobené) látky využívané v zemědělství se v přírodě rozkládají různou rychlostí. Některé se po krátkém čase rozloží na méně škodlivé až neškodné látky, jiné v prostředí setrvávají dlouho.
Rozkládají se cizorodé látky v potravních řetězcích stejně jako látky přírodní?
Prohlédni si potravní pyramidu a připomeň si, kde stojí člověk v potravních řetězcích.
Doplň k potravní pyramidě označení:
Některé pesticidy a další chemické látky (např. DDT) jsou u nás zakázané. Ale i všechny povolené cizorodé látky je třeba využívat v co nejmenším množství. Zbytky (rezidua) různých látek v potravinách se musí sledovat, aby takové látky co nejméně působily na zdraví.