Typ: Ukol
20288:Potřebné látky v potravě
Potřebné látky v potravě
Proč musíme jíst?
Potraviny se obvykle podle různých výživových látek rozdělují na 4 základní skupiny:
Potraviny: |
výživové látky |
Obiloviny, brambory, těstoviny a luštěniny |
sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamíny (hlavně C a B), minerály |
Zeleniny a ovoce |
vitamíny (hlavně C), sacharidy, kyselina listová, draslík, vláknina, mikrobiogenní až stopové prvky |
Mléčné výrobky, maso, ryba, vejce, sója |
bílkoviny (některé esenciální), železo, vápník, vitamín B, mastné kyseliny |
Tuky a oleje |
vitamín A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny |
Ověř si své znalosti o potravinách, které se běžně využívají. Ověř si nejprve, zda znáš odpovědi na následující otázky – a pokud bys potřeboval něco ke své odpovědi zjistit, označ si potravinu v tabulce – a můžeš si své znalosti prohloubit z internetu.
Uveď příklady jednoduchých i složených sacharidů:
Jednoduché | |
Disacharidy | |
Složené |
Čím se liší sloučeniny, které tvoří pevné tuky od kapalných tuků – olejů?
Uveď příklady pevných tuků a rostlinných olejů:
Pevné tuky | |
Rostlinné oleje |
Sodík a stejně i draslík jsou obsaženy v malém množství v každé buňce těla – jsou důležité pro průběh mnoha reakcí v organismu. Podobně jsou nezbytné i mnohé další stopové prvky – např. jód.
Napiš (nebo vyhledej a napiš), jaký význam mají uvedené vitamíny:
Vitamíny |
význam |
Vitamín A |
|
Vitamíny B |
|
Vitamín C |
|
Vitamín D |
|
Vitamín E |
|
Vitamín K |
|
Velký příjem některých výživových látek je pro zdraví nebezpečný.
Přečti si následující text – a posuď, zda jíš zdravě.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by dospělý člověk neměl celkově za den přijímat více než 5 g soli. U nás se obvykle spotřebuje soli daleko více – průměrně až 12g na osobu. Přebytek soli způsobuje hlavně nemoci srdce a cév – je spojen se smrtí mnoha lidí..
Nebezpečná je také záliba ve sladkostech, protože velká spotřeba cukru vede k obezitě.