12

Potřebné látky v potravě

 

Proč musíme jíst?  

Potraviny se obvykle podle různých výživových látek rozdělují na 4 základní skupiny:

Potraviny:  

výživové látky

Obiloviny, brambory, těstoviny a luštěniny

sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamíny (hlavně C a B), minerály

Zeleniny a ovoce

vitamíny (hlavně C), sacharidy, kyselina listová, draslík, vláknina, mikrobiogenní až stopové prvky

Mléčné výrobky, maso, ryba, vejce, sója

bílkoviny (některé esenciální), železo, vápník, vitamín B, mastné kyseliny

Tuky a oleje

vitamín A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny

Vyfotografuj nebo nakresli nejméně po jedné potravině z každé skupiny, uspořádej je (např. do čtyřlístku) a vlož sem.

Ověř si své znalosti o potravinách, které se běžně využívají. Ověř  si nejprve, zda znáš odpovědi na následující otázky – a pokud bys potřeboval něco ke své odpovědi zjistit, označ si potravinu v tabulce – a můžeš si své znalosti prohloubit z internetu.

Potraviny, které se často nakupují, jsou mouky a rýže. Do které z uvedených skupin patří?
Které z uvedených látek jsou důležité pro stavbu těla?
Které sloučeniny je základem bílkovin?
Které látky jsou důležité pro rychlé uvolňování energie?

Uveď příklady jednoduchých i složených sacharidů:

Jednoduché
Disacharidy
Složené

Které složené sacharidy můžeme využít jako potravu?
Kterou výživovou látku tvoří hlavně celulóza?
Jaký význam má vláknina v potravinách?
Které látky představují zásobárny energie?
Uveď příklady tuků:
Uveď příklady olejů:
Jakého původu jsou tuky a jakého oleje?

Čím se liší sloučeniny, které tvoří pevné tuky od kapalných tuků – olejů?

Uveď příklady pevných tuků a rostlinných olejů:

Pevné tuky
Rostlinné oleje

K čemu potřebuje naše tělo železo a vápník?
Jaký význam má sůl kuchyňská pro naše tělo? Napiš její chemický vzorec:
Kde je v našem těle obsažen chlór? Připomeň si, jaké pH je v žaludku?

Sodík a stejně i draslík jsou obsaženy v malém množství v každé buňce těla – jsou důležité pro průběh mnoha reakcí v organismu. Podobně jsou nezbytné i mnohé další stopové prvky – např. jód.

Co asi znamená označení stopové prvky?
Jaký význam mají vitamíny?
Jakým slovem se mohou označit tyto látky v živém těle?

Napiš (nebo vyhledej a napiš), jaký význam mají uvedené vitamíny:

Vitamíny

význam

Vitamín A

Vitamíny B

Vitamín C

Vitamín D

Vitamín E

Vitamín K

Velký příjem některých výživových látek je pro zdraví nebezpečný.

Přečti si následující text – a posuď, zda jíš zdravě.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by dospělý člověk neměl celkově za den přijímat více než 5 g soli. U nás se obvykle spotřebuje soli daleko více – průměrně až 12g na osobu. Přebytek soli způsobuje hlavně nemoci srdce a cév – je spojen se smrtí mnoha lidí..

O kolik % se u nás spotřebuje více soli?
Zjisti, jaký objem přibližně zaujímá 5 g soli?
K čemu se sůl používá? Uveď příklady jídel, kde bývá hodně soli:
Posuď svůj příjem potravy denně; je přiměřený, nebo nadměrný? Vyvoď pro sebe závěr:

Nebezpečná je také záliba ve sladkostech, protože velká spotřeba cukru vede k obezitě.

Co je obezita – a jaké má důsledky pro život lidí, kteří jsou obézní? Vysvětli
Kde všude je obsažen cukr? Zjisti, kolik cukru je obsaženo v některém sladkém nápoji?
Odkud ty získáváš cukry?
Zda a jak bys mohl množství přijímaného cukru omezit?

11