Typ: Ukol
20319:Význam různých prvků v potravě
Význam různých prvků v potravě
Z vody a půdy se do našeho těla potravou dostávají různé prvky.
Prohlédni si obrázek a řeš úkoly:
Vyjádři podle chemických značek jména prvků:
C - H – O -
N – P - K -
Ca – Na - Mg -
Fe – Cu - Mn -
Zn - Pb – Cd –
Hg -
Které potraviny vždy obsahují C, H, O ? , a
Které potraviny vždy navíc obsahují N a P?
Zjisti, proč jsou v potravinách důležité také následující prvky a uveď, v kterých potravinách je přijímáš:
prvek |
význam v těle |
příklady potraviny |
K |
||
Ca |
||
Na |
||
Mg |
Jen v malém množství (méně než 100 mg denně – ve stopách) jsou pro nás důležité stopové prvky. Je jich mnoho. Přečti si několik informací o několika z nich:
Fe - součást krevního barviva hemoglobinu
Zn -posilování imunity, činnosti srdce, trávicí soustavy, vstřebávání vitaminů
Cu - důležitý pro stavbu kostí, činnost nervové soustavy, fungování enzymů....
Mn - důležitý při využívání cukrů
Stopové prvky jsou přirozenou součástí zemské kůry a naše tělo jich získává potřebné množství ve zdravé výživě. Nebezpečí někdy představuje spíše příliš velký příjem těchto prvků v potravě.
A co jsou prvky vždy nežádoucí - nebezpečné?
Sloučeniny olova, kadmia nebo rtuti jsou velmi nebezpečné pro zdraví. Tyto sloučeniny v některých místech ve značném množství rozptýlili v prostředí lidé.
Olovo zejména jako součásti barviva běloby olovnaté, kterou používali již ve starověkém Řecku k úpravě nádob pro vodu a v minulém století, kdy se takové sloučeniny přidávaly do benzinu pro auta.
Popiš podle obrázku, jak se sloučeniny olova dostávaly do celého prostředí:
Popis oběhu olova:
Olovo se z těla špatně vylučuje, postupně se v něm hromadí (kumuluje) a omezuje duševní činnost a duševní vývoj člověka.
Podobně se v těle hromadí i sloučeniny kadmia nebo rtuti. Zjisti, proč jsou tyto sloučeniny nebezpečné pro zdraví:
Cd :
Hg :