Typ: Ukol
20314:Jak se dostávají nebezpečné látky do potravy
Jak se dostávají nebezpečné látky do potravy
Prohlédni si obrázek a vyřeš úkoly.
Nejdříve si připomeň, co musí být součástí naší potravy:
živiny:
další látky:
Popisuj podle obrázku, kterou potravu chlapec přijímá, co důležitého hlavně obsahuje a popiš, odkud se do ní mohou dostávat nečistoty z prostředí, co bývá jejich zdrojem a v jakém potravním řetězci se hromadí.
jídlo |
důležitá součást potravy |
nečistoty odkud:
|
- zdroj nečistot pro potravinu |
potravní řetězec - chlapec |
mléko, sýry |
|
|
|
- - - |
maso |
|
|
|
- - - |
chléb a pečivo |
|
|
|
- - |
brambory |
|
|
|
- |
ovoce |
|
|
|
- |
voda |
|
-
|
|
|
rybí maso - kapr |
|
|
|
- - -
|
rybí maso - dravé |
|
|
|
- - - - |
Velmi důležité je také správné skladování potravin.
Co se stane s potravinami ponechanými ve vlhku a v teple? Připomeň si podle obrázku a přečti si:
Některé plísně vytvářejí jedovaté látky zvané aflatoxiny, které jsou dokonce rakovinotvorné či karcinogenní. Takové látky se tvoří i v mouce, v burských oříškách, v ořechách a v mnoha jiných potravinách, kde nejsou tak nápadné jako u zeleniny a na marmeládě. Nikdy bychom proto neměli tyto potraviny nechávat ve vlhku a v teple, kde se plísním dobře daří.