17

Jak se dostávají nebezpečné látky do potravy

Prohlédni si obrázek a vyřeš úkoly.

Zdroj : Ekologický přírodopis pro 8.roč.

Nejdříve si připomeň, co musí být součástí naší potravy:

živiny:

další látky:

Popisuj podle obrázku, kterou potravu chlapec přijímá, co důležitého hlavně obsahuje a popiš, odkud se do ní mohou dostávat nečistoty z prostředí, co bývá jejich zdrojem  a v jakém potravním řetězci se hromadí.

jídlo

důležitá

součást potravy

nečistoty

odkud:

 

- zdroj nečistot pro potravinu

potravní řetězec - chlapec

mléko, sýry

 

-  - -

maso

- - -

chléb a pečivo

 

 -   -

brambory

 

 

 -  

ovoce

 

-

voda

 

-

 

rybí maso - kapr

   

 

 

- -  -  

 

rybí maso - dravé

 

 

 

-  -    -  

Velmi důležité je také správné skladování potravin.

Co se stane s potravinami ponechanými ve vlhku a v teple? Připomeň si podle obrázku a přečti si:

J Hůla
J Hůla
J Hůla

Některé plísně vytvářejí jedovaté látky zvané aflatoxiny, které jsou dokonce rakovinotvorné či karcinogenní. Takové látky se tvoří i v mouce, v burských oříškách, v ořechách a v mnoha jiných potravinách, kde nejsou tak nápadné jako u zeleniny a na marmeládě. Nikdy bychom proto neměli tyto potraviny nechávat ve vlhku a v teple, kde se plísním dobře daří.

Kde se mají uchovávat potraviny?
Můžeš z takových potravin klidně plíseň odstranit a zbytek sníst? Vysvětli.

11