Typ: Ukol
20283:Jak nás varuje chuť
Jak nás varuje chuť
Chuť umožňují zvláštní buňky v dutině ústní zejména na jazyku, které jsou schopny určovat kyselost, sladkost, slanost a hořkost.
Kombinací těchto vjemů vzniká celkový pocit chuti.
Zamysli se a urči chuť, kterou v těchto potravinách můžeš zejména rozlišit:
1. potravina:
2. potravina
V posledních letech se do upravovaných potravin často přidává zvláštní chuťový vjem připomínající chuť masa, který vyvolávají některé aminokyseliny (především kyselina glutamová). Tento vjem se někdy označuje jako pátý chuťový vjem.
V současné době je tato chuť značně oblíbená a přídatné látky, které ji vyvolávají se v celé EU povinně označují na potravinářských výrobcích pod kódem E 621. Tato látka zvyšuje celkovou chuť k jídlu, často vede k přejídání – a není ještě zcela jisté, zda nemá některé negativní vlivy u dětí. Proto se její používání doporučuje jen ve velmi malých množstvích.
Na některých výrobcích (např. na uzeninách a různých potravinových doplňcích) jsou uvedena u písmene E různá čísla – tzv. „éčka“.
Vyber si dvě takové zabalené potraviny doma nebo v obchodě, napiš jejich název a spočítej, kolik různých „éček“ je na obalu potraviny označeno.
1. potravina:
2. potravina:
Jednotlivá „éčka“ jsou hodnocena z hlediska zdraví tak, aby nepřekračovala stanovené normy. Pro zdraví je však vždy lépe, když takových přídatných „chuťových“ látek v potravě je co nejméně.
Chuť nás může upozornit na nezvyklé látky zejména jejich hořkostí.
Podle čeho odlišíš tyto houby? Vyhledej jejich obrázky, nakresli je – zvýrazni jejich poznávací znaky a zakroužkuj tu, která je nejvíce nebezpečná.