2

Produkce potravin a populace

Prohlédni si následující graf produkce potravy ve světě z minulého století:

VK podle: D.H.Meadowsová, D.L. Meadows, J. Randers: Překročení mezí  (1992)

Kolikrát se zvýšila produkce obilnin na světě za pouhých necelých 40let?

Které změny v zemědělství to v uvedených letech už umožnily?  

A co umožnilo takové změny v zemědělství?

Proč se množství potravy na osobu zvýšilo daleko méně?

Množství potravy, které bylo k dispozici, bylo však lidem ve světě velmi rozdílně dostupné. 

Svědčí o tom následující grafy.  

VK podle: D.H.Meadowsová, D.L. Meadows, J. Randers: Překročení mezí  (1992)
VK podle: D.H.Meadowsová, D.L. Meadows, J. Randers: Překročení mezí  (1992)

Kolikrát se přibližně zvýšila produkce potravy v Africe a kolikrát v Jižní Americe?

Jak se toto zvýšení projevilo ve výživě?

Uvaž, co mohlo být hlavní  příčinou situace v Africe?

Porovnej tyto 2 grafy se situací v západní Evropě v té době.

VK podle: D.H.Meadowsová, D.L. Meadows, J. Randers: Překročení mezí  (1992)

 Usuď:

-  Proč zvýšení produkce v západní Evropě bylo nižší?  

-  Proč celkový růst produkce potravy znamenal zároveň odpovídající zvýšení produkce potravin na osobu? 

 


11