Typ: Ukol
22672:Produkce potravin a populace
Produkce potravin a populace
Prohlédni si následující graf produkce potravy ve světě z minulého století:
Kolikrát se zvýšila produkce obilnin na světě za pouhých necelých 40let?
Které změny v zemědělství to v uvedených letech už umožnily?
A co umožnilo takové změny v zemědělství?
Proč se množství potravy na osobu zvýšilo daleko méně?
Množství potravy, které bylo k dispozici, bylo však lidem ve světě velmi rozdílně dostupné.
Svědčí o tom následující grafy.
Kolikrát se přibližně zvýšila produkce potravy v Africe a kolikrát v Jižní Americe?
Jak se toto zvýšení projevilo ve výživě?
Uvaž, co mohlo být hlavní příčinou situace v Africe?
Porovnej tyto 2 grafy se situací v západní Evropě v té době.
Usuď:
- Proč zvýšení produkce v západní Evropě bylo nižší?
- Proč celkový růst produkce potravy znamenal zároveň odpovídající zvýšení produkce potravin na osobu?