15

Kvalita potravin

 

Jíme velmi různé potraviny, které obsahují různé výživné i další látky.

Připomeň si, které pro nás potřebné látky potraviny obsahují

Porovnej spotřebu potravin u nás na adrese:   http://www.statistiky.wz.cz/?pg=cr_spotreba_potravin

Kterých potravin se spotřebovává nejvíce?
Kolikrát je u nás spotřeba masa produkovaná zemědělstvím vyšší než spotřeba ryb?

Prohlédni si obrázek a vysvětli, jak prostředí ovlivňuje kvalitu potravin.

Samostatně podle obrázku popiš, jak se mohou nežádoucí látky z prostředí dostat:

- do mléka a masa:
- do chleba:
- do ovoce a zeleniny:
- do ryb:

Ve které z vylovených ryb ve stejném prostředí bude pravděpodobně více nežádoucích látek (v sumci, nebo v kapru)? Vysvětli, na čem to závisí.
Zpracuj si samostatně přehledné informace o těchto dvou druzích ryb – vyhledej jejich fotografie, porovnej velikost, způsob života, vyhledej některou zajímavost – zpracuj tyto informace do přehledné zprávy a vlož sem.

Zbytky různých chemických sloučenin se dostávají do půdy vodou ze znečištěného ovzduší, vody a z různých látek používaných při pěstování rostlin. Různými reakcemi se v prostředí mění. Tyto látky (rezidua) se dostávají i do podzemní vody. Jejich zbytky v potravinách ohrožují zdraví a proto se musí jejich množství sledovat.

Co je SZPI? Nevíš – li zjisti.
Co je úkolem této instituce? Jaký může mít význam pro tebe?

11