13

Jak se máme stravovat

Každý by měl zachovávat následující 5 zásad zdravé výživy:

  • Jíst pravidelně : 4 – 6x denně v menších porcích.
  • Dbát na to, aby strava byla co nejpestřejší.
  • Dodržovat pravidelný pitný režim.
  • Zařazovat do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu (zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky).Omezovat jednoduché cukry (cukr, slazené limonády, sladkosti, cukrovinky apod.) a tuky - zejména živočišného původu (máslo, sádlo, slaninu, uzeniny, smetanu, tučné sýry).
  • Dbát na čistotu přípravy potravy i stolování, především z hlediska zachování zdraví.
Uvaž, proč je důležitá pravidelnost v přijímání potravy:
Podle čeho se má řídit, kolik potravy v průběhu dne přijmeme? Vysvětli.

   Potřeba  energie na den souvisí  s hmotností těla a s  věkem  takto :

 

kJ/kg     

Děti od 2 do 5 let

380 - 340

Děti od 6 do 10 let

340 - 300

Děti od 11 do 14 let

300 - 250

Mladiství od 15 do 18 let

220 - 170

Dospělí

150 - 110

Vyšší věk (muži nad 60, ženy nad 55)

100 - 80

Urči podle tabulky svou vlastní denní energetickou potřebu:
Napiš postup zjištění:

Připrav si podle své zjištěné energetické potřeby příklad zdravé tvé potravy na celý den tak, aby v ní byly všechny základní složky potravy – tj. cukry, tuky i bílkoviny a všechny další potřebné látky (zdroje vitamínů, minerálních látek)

Složení potravy na jeden den odpovídající mojí energetické potřebě::

Moje denní energetická potřeba

JÍDELNÍČEK:

DOBA

JÍDLO

Snídaně  v  h:

Svačina  v  h:

Oběd  v  h:

Svačina  v  h:

Večeře  v  h:

Příklad odpovídajících složek potravy na jeden den (tabulku můžeš podle potřeby upravit a vložit sem) :

Základní složky potravy příklady obsah energie
bílkoviny:    
     
cukry:  
     
tuky:    
     
zdroje vitaminů:    
     
zdroje minerálních láteka vlákniny    

Můžeš využít internet – vyhledat pod kalorická hodnota potravin

http://search.seznam.cz/?q=energetická+hodnota+potravin+kalkulačka&sId=Z1eKqXX4wdDY1Z9766Xp&sourceid=top&oq=&

nebo přímo kalorickou kalkulačku

https://www.ekucharka.cz/clanek/13-kaloricka-kalkulacka

a kalkulačku energetické hodnoty potravin:

https://www.kaloricketabulky.cz/tabulka-potravin

Uveď, v čem hlavně spočívá zásada zachovávání zdraví při přípravě a konzumaci pokrmů:


11