20

Chudoba či bohatství států

Přečti si následující text a potom řeš úkoly.

Chudoba a bohatství jednotlivých států úzce souvisí s celým společenským vývojem od počátků průmyslové revoluce až do současné doby.

V tomto vývoji se v jednotlivých státech světa projevovaly různé složité vztahy mezi státy i mezi jednotlivými lidmi ( novodobé otrokářství, kolonialismus, revoluce, války, jejich následky i čerpání a využívání přírodních zdrojů, vědeckotechnické objevy a rozvíjení nových technologií ) a v neposlední řadě také různé uspořádání a řízení společnosti (od různých forem demokracie až po diktátorství, současné boje a náboženské i jiné násilí, korupce, míra kriminality apod.).  

 To vše se ve vzájemných souvislostech projevuje na bohatství jednotlivých států a ovlivňuje to také jejich současný ekonomický rozvoj.   

Ten  se tradičně vyjadřuje jako  hrubý domácí produkt = HDP;  ve světě pod zkratkou GDP = Global Domestic Product.

Zjednodušeně řečeno: HDP znamená všechno to, co se za určitou dobu (např. za rok) ve státě vytvořilo, vybudovalo (všechny hmotné věci – „statky“, do čeho se vložily finanční prostředky) i co se uskutečnilo v oblasti obchodu, kultury, vzdělávání, léčení, atd., (tj. v oblasti služeb). Je to vyjádření toho, jaký je za určitou dobu přírůstek bohatství země.  Do HDP se nezapočítává to, co si člověk udělá sám – např. vaření nebo praní prádla doma.

Rozumíš tomu? Uveď alespoň  7 příkladů toho, co se započítává do HDP: 

Prohlédni si mapku znázorňující bohatství států vyjádřené v HDP (GDP) na osobu v roce 2015. (mapku vytvořil na základě údajů Mezinárodní měnový fond – MMF)

                           Porovnání výše HDP na obyvatele ve světě

VK - počeštěno podle Autor: Ali Zifan – Vlastní dílo; Used a blank map from here., CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43475692

Země dle HDP na hlavu (v USD) v roce 2017 podle Mezinárodního měnového fondu. Česko je v kategorii 35 000–50 000 USD.

Konkrétní údaje vyjadřované v dolarech se v jednotlivých letech poněkud mění, ale celkové změny se mění jen velice pomalu.

Na kterém kontinentu je nejvíce států s nejnižším HDP?
Kde ještě jsou tak chudé státy?
Jaký je rozdíl na osobu vyjádřený v amerických dolarech mezi nejbohatšími a nejchudšími státy?
Posuď postavení naší republiky z tohoto hlediska. Patříme mezi bohatší, nebo chudší státy světa?

Přečti si ještě toto:

Státy se od sebe liší také tím, z čeho se jejich bohatství  (HDP) hlavně  (tj. v naprosté převaze)   vytváří;

- někde se nejvíce získává z nakládání s penězi,z obchodování  z cestování,  rozvíjením  vědy a výzkumu, nových technologií, vzdělávání, a podobně (tzv. terciární sektor v hospodářství);;  i v těchto státech je ovšem také zemědělství  a průmysl;

- jinde se nejvíce rozvíjí průmysl- různá výroba na různém stupni technologické úrovně (tzv. sekundární sektor)

 - a jinde je zdrojem HDP hlavně zemědělství, popřípadě  těžba různých přírodních zdrojů (tzv. primární sektor), kdežto  průmysl, a tím spíše na vyspělé technologické úrovni obvykle chybí..

Prohlédni si ještě mapku, která znázorňuje, co se v jednotlivých státech nejvíce rozvíjí – z čeho se HDP (tedy bohatství země) získává nejvíce – a vyřeš následující úkoly.

VK - počeštěno podle Autor: Safalra (Stephen Morley) – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1185451

Poznámka k vysvětlivkám:

Rozdíly mezi státy jsou postupné,  takže barvy na mapce postupně přecházejí od světle modré  ( naprosto převažuje terciární sektor) k tmavší až fialové barvě  (kombinace terciárního a sekundárního sektoru) až po červenou (zcela průmysl- obvykle převážně jen těžba přírodních zdrojů) a od tmavě zelené (kombinace sekundárního a zemědělského sektoru) k jasně zelené (naprostá převaha zemědělství – primárního sektoru).

Co bývá zdrojem bohatství nejbohatších dvou skupin států? Všimni si rozdílů a uveď dva odlišné příklady:

STÁTY

USA, Austrálie -   

Saudská Arábie -  

Který hospodářský sektor převažuje u nejchudších států v Africe?
Uvaž, proč některé státy jako Indie mají nízké HDP a přitom je zdrojem HDP převážně průmysl?

Uvaž, zda je možno uvést jedinou příčinu rozdílů mezi státy na světě? Vysvětli svůj názor. 

Proč se v naší republice stále hovoří o významu vzdělávání a důležitosti nových technologií? Uveď svůj názor:


11