37

Život  ve vodě  a okolí

V naší krajině jsou na mnoha místech nejen velké rybníky, ale i různé menší  rybníčky,  říčky  a potoky, které mají pro život v celé krajině velký význam. Ve všech těchto ekosystémech  - ať jsou přírodního původu či byly vybudovány lidmi -  existují základní souvislosti mezi jednotlivými organismy, které v nich žijí . Nahlédni do několika příkladů běžných v naší přírodě.         

VK - kompilace z volných zdrojů
Které rostliny bývají často součástí břehové zeleně? Prohlédni si několik obrázků a pokus se podle svých znalostí k nim přiřadit odpovídající jména:
vrba bílá
topol černý
jasan ztepilý
olše lepkavá

Odhadni, ke kterému ze 4 uvedených druhů stromů patří následující fotografie. Zapiš do tabulky

VK - kompilace z volných zdrojů

1

2

3

4

Usuď, jaký význam mají takové břehové rostliny? 

V které roční období tyto rostliny vytvářejí listy a kvetou?

Květům jedné se říká kočičky. Která to je?   

A o jedné se říká (doplň): Je rovný jako

Na okrajích vody rostou i mnohé byliny jako např. orobinec, blatouch, devětsil, rákos, kosatec. Napiš alespoň tuto první část jména pod obrázky na místa, kam patří

VK - kompilace z volných zdrojů

                                     

Kde tyto rostliny obvykle najdeme?   

Mnoho rostlin žije i při okraji rybníku, vytváří na hladině vody zelené koberce s květy, nebo se vznášejí  na hladině i v prostoru vody . Přiřaď k obrázkům slova:

rdest
leknín
okřehek
stulík

Soubor mikrofotografií na následujícím obrázku ukazuje různotvárnost jedné skupiny organismů. Které

By Alexander Klepnev - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64827085
Zdroj obr. učebnice D. Kvasničková

řasách (a v ještě jednodušších sinicích) probíhá fotosyntéza, takže představují základ výživy ostatních organismů v rybníku a často i v jeho okolí.

Ve  vodě je velké množství drobných až mikroskopických živočichů jako jsou nitěnky, pijavky a především drobní korýši (různé perloočky a buchanky) i jednobuněční prvoci tvořící společně  s řasami  tzv. plankton. Ten je  důležitou potravou pro  větší živočichy jako jsou ryby, různí měkkýši i velcí korýši  (u nás různí raci) – a mnoho různých druhů hmyzu. Rozmanitost tvarů i velikostí těchto organismů naznačují následující obrázky.

Zdroj obr. učebnice D. Kvasničková

Prohlédni si fotografie a porovnej velikost těchto korýšů.

VK - kompilace z volných zdrojů

            Buchanky                                 perloočky                                            rak říční

           (asi 1 mm)                                 (0,2-6 mm)                                        (až 25 cm)

Buchanek a perlooček je několik set různých druhů.

Hmyz se často ve vodě vyvíjí,  některý v ní žije i jako dospělý – jiný se zdržuje v jejím okolí.

Kolem vody často vidíme létající vážky , nebo náhle vzduch naplní  jepice či  se po hladině vody rychle pohybují různé ploštice (např. znakoplavky  a bruslařky ), v okolí vody bývá množství komárů, na dně vody můžeme nalézt trubičky slepené z písku, ve kterých číhají larvy chrostíků. Ve svém vývoji mnozí střídají vodní prostředí a souš.   Často ve vodě uvidíme plavat i různé brouky, např. velkého potápníka. Různí brouci a motýli žijí i na stromech a keřích na březích vody. 

Ověř si své schopnosti za pomoci uvedených obrázků a počítače a do následujících vět doplňuj slova podle obrázků:

Vážky  se ve svém vývoji mění postupně:  samička naklade , ze kterých se nejprve vylíhne . Ta žije na vodních rostlinách a během svého několik let trvajícího vývoje roste a postupně se svléká  až se nakonec  vzrostlá larva změní v (vážku).  Je to proměna postupná – .

VK - kompilace z volných zdrojů

Komáři se naopak vyvíjejí tak, že z nakladených se vylíhnou , ty se zakuklí a v se tělo komára dokonale přestaví – a nakonec z ní  vyletí živočich naprosto nepodobný larvě. Proměna v kukle je .

VK - kompilace z volných zdrojů

Ve vodě a kolem ní žije i mnoho obratlovců  – ryb, obojživelníků, plazů, ptáků i savců.

Zhodnoť si své znalosti a schopnost vyhledávat a využívat informace z internetu.   Pročti si postupně následující jména různých obratlovců žijících ve vodě nebo u vody, přiřaď je k vyznačeným skupinám a ke každému připiš stručnou informaci podle svého výběru.

čolek velký, vydra říční, slunka obecná, užovka obojková, skokan zelený, hryzec vodní, rákosník zpěvný,bobr evropský,  lyska černá, pstruh obecný

  DRUH INFORMACE
ryby
obojživelníci
 
plazi
obratlovci
 
 
ptáci
 
 

Ohodnoť si své znalosti a schopnosti ve využívání počítačů známkou. Moje hodnocení je  


11